مقاله

MCIT Logo

شورای عالی تکنالوژی معلوماتی افغانستان

ICT High Council of Afghanistan

در عصر کنونی استفاده بهینه از تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی یک امر لازم پنداشته میشود و زمینه پیشرفت را برای سازمانها و حکومتها فراهم ساخته و روند حکومتداری الکترونیکی را توسعه و سرعت می‌بخشد. استفاده از تکنالوژی معلوماتی بطور جداگانه یا منحصر به یک اداره یک سلسله مشکلات چون سیستم های موازی، مصارف گزاف بودجوی، مشکلات امنیتی، مشکلات پایداری، عدم قابلیت استفاده، عدم پیاده‌سازی، عدم سازگاری و مشکلات دیگری را در پی دارد. برای حل این معضله باید تمام فعالیت های مخابراتی و تکنالوژیکی کشور بصورت یکپارچه و هماهنگ تنظیم گردد. بناء روی این ملحوظ بالاثر ورقه عرض (۱۳۹) مؤرخ ۲۶/۹/۱۳۸۵ وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، و به اساس حکم شماره (۴۶۰) مؤرخ ۲/۲/۱۳۸۶ ریاست جمهوری اسلامی افغانستان ایجاد شورای عالی تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی منظور و ایجاد گردیده است. بعد از مدتی تاخیر به منظور تقویه، انکشاف، احیای مجدد و تنظیم بهتر امورات شورای متذکره طرح مسوده شورای عالی ترتیب و به ملاحظه رییس جمهور اسلامی افغنستان ارسال گردید که جلالتمآب رییس جمهور بعد از مرور مسؤده طی هدایت شماره  AOP97- ۲۳۰ مؤرخ ۸/۱۲/۱۳۹۶ به وزارت مخابرات و اداره ملی احصائیه و معلومات هدایت اصدار نموده اند تا مشترکا روی طرح مسؤده کار نموده و نظریات خویش را شریک سازند.

اکنون حسب لزوم دید جهت تصمیم گیری روی پروژه های ملی، پشتیبانی قوی ادارات در تطبیق پروژه‌های ملی مانند ایجاد ادارات الکترونیکی در کشور، ارزیابی مفیدیت اقتصادی و مؤثریت پروژه‌ها از جانب ادارات دولتی، جلوگیری از تطبیق پروژه های موازی، جلب همکاری های مستقیم و غیر مستقیم ادارات دولتی و سکتور خصوصی در توسعه متوازن و قانونمندی تکنالوژی معلوماتی در کشور ضرورت به احیاء مجدد شورای عالی تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی گردید است. شورای عالی تکنالوژی معلوماتی که به منظور انکشاف پایدار و معیاری سازی برنامه‌های تکنالوژی معلوماتی در سطح کشور طرح گردیده است که در طرح مسوده این شورا اهداف جامع در سطح کشور در بخش حکومتداری الکترونیکی، برنامه‌های تکنالوژی معلوماتی، زیر ساخت تکنالوژی معلوماتی، زمینه سازی برای بهبود کیفیت خدمات تکنالوژی معلوماتی و سایر امورات و برنامه های دیجیتلی و تکنالوژی معلوماتی در سطح کشور تهیه و ترتیب گردیده است که اکنون بمنظور طی مراحل قانونی در مراجع ذیربط تحت دوران قرار داشته است.

اهداف شورای عالی تکنالوژی معلوماتی:

ICT Chart

ترکیب شورای عالی تکنالوژی معلوماتی:

  1. رییس شورا (که رییس جمهور و یا نماینده با صلاحیت آن)
  2. رییس اجرائیه ( وزیر مخابرات)
  3. رییس عمومی دارالانشاء
  4. اعضای هستوی (که شامل هشت وزارت و ادارات مستقل می باشند) و شامل هفت کمیته کاری تخصصی می باشند که قرار ذیل اند:
    1. کمیته حکومتداری الکترونیکی
    2. کمیته امنیت سایبری
    3. کمیته زیربناء زیر ساخت
    4. کمیته شبکه محلی
    5. کمیته نرم‌افزار
    6. کمیته سخت‌افزار
    7. کمیته مخابرات

با آغاز مجدد فعالیتها، این شورا قادر خواهد بود که تمام امورات در سکتور تکنالوژی معلوماتی و مخابراتی در سطح کشور را کنترول نموده که موقف وزارت مخابرات در امور دیجیتلی‌سازی منعکس خواهند داد. همچنان در ایجاد کسب و کار و بلند بردن گراف اقتصاد کشور نقش مؤثری خواهیم داشت.

مزایای استفاده از ICT:

ICT در ابتدایی ترین سطح همه تکنالوژی را در برمی گیرد که به افراد و مشاغل امکان تعامل در دنیای دیجیتال را می دهد. مانند اتصال به اینترنت، معاملات آنلاین، سخت افزار، نرمافزار و cloud computing بخشی از ICT  بوده که  پیشرفت در این صنعت به اقتصاد جهانی، تجارت بین المللی، ارتباطات و خدمات در همه بخشها دامن می زند.

تکنالوژی معلوماتی و ارتباطات (ICT) به طور وسیع در صنایع مختلف، از بازاریابی و مخابرات گرفته تا آموزش، مورد استفاده قرار می گیرد. آمار انترنتی نشان میدهد هزینههای جهانی ICT تا سال ۲۰۲۲ به بیش از ۶ تریلیون دالر افزایش میابد. افزایش هوش مصنوعی، تجزیه و تحلیل دیتا بزرگ و واقعیت افزوده به رشد سریع این صنعت کمک می کند. سازمانها در سراسر جهان می توانند از مزایای ICT برای افزایش مؤثریت در محلکار، کاهش هزینههای عملیاتی و بهبود تجربه مشتری استفاده کنند.

اصطلاحات IT و ICT عموماً به جای یکدیگر استفاده میشوند. اغلباً مشابهتهای خود را در قبال داشته. دامنه فناوری اطلاعات و ارتباطات گسترده تر از IT است و بیشتر در شبکههای بیسیم، دسترسی به اینترنت و سایر کانالهای ارتباطی متمرکز است. ICT شامل کلیه ابزارها و منابعی است که برای ایجاد، ذخیره، پردازش و تبادل اطلاعات استفاده می شود که شامل موارد زیر است:

  • تلفنهای همراه و تبلتها
  • خدمات تلفن
  • کنفرانس ویدیوی
  • دستگاه های ذخیره سازی
  • تکنالوژیهای پخش معلومات (Broadcast )
  • وب سایتها و وبلاگها
  • پست الکترونیک
  • سخت افزار کمپیوتر
  • خوانندگان الکترونیکی
  • شبکه های اجتماعی
  • خدمات VoIP
  • پیام رسانیفوری
  • اینترانت

برای مقایسه ICT  با IT چنین میتوان نوشت که IT شامل ابزارها و منابع مربوط به تکنالوژی محاسبات است. چه به عنوان یک شخص یا یک نهاد تجاری در زندگی روزمره خود از IT و ICT استفاده می کنید موارد ساده مانند برقراری تماس تلفنی، تماشای تلویزیون و یا مرور بر صفحات انترنتی، بدون این تکنالوژی ها امکان پذیر نیست.

به عنوان یک استفاده کننده، مهم است که مزایای ICT را درک کرده و از آنها بهرهمند شوید. این تکنالوژی میتواند هزینههای شما را کاهش دهد، وقت شما را آزاد کند و کارهای روزمره شما را ساده کند. همچنین به شما این امکان را میدهد که به طور مؤثرتری به مخاطبان خود برسید و روابط مشتری را بهبود ببخشید. علاوه بر این ICT میتواند به شما کمک کند تا در رقابت باقی بمانید و تلاش های بازاریابی خود را به حداکثر برسانید. به ابزارهایی که در محل کار استفاده می کنید مانند کمپیوترها، لپتاپ ها و نرم افزارها فکر کنید. بدون این دستگاه ها نمی توانید تجارت خود را اداره کنید و ساده ترین کارها را انجام دهید.

اهمیت ابزارهای ICT فراتر از عملیات اساسی مانند ورودی و پردازش داده است. به عنوان مثال نرم افزار VoIP کاربران را قادر می سازد تا از طریق شبکه های مبتنی بر IP تماس تلفنی برقرار کرده و کنفرانس برگزار کنند. این تکنالوژی هزینههای کمتری نسبت به تلفن همراه و خدمات سنتی ثابت دارد و به استفاده کننده کمک میکند تا هزینههای خود را کاهش دهند. تماس بین کاربران VoIP رایگان است.

تیلیفون تکنالوژی VoIP بدون دردسر است و به آموزش خاصی نیاز ندارد. کارمندان شما می توانند بلافاصله از آن استفاده کنند. تشخیص صدا یکپارچه، توزیع خودکار تماس و کنفرانس وب تنها برخی از ویژگیهای اصلی آن است. به لطف این سرویس، ارتباط از همیشه آسانتر است و امکان تحرک بیشتر را فراهم میکند.

تکنالوژی هایی مانند ایمیل، کمپیوترهای شخصی و تلفنهای هوشمند نحوه عملکرد شرکتها و تعامل افراد با یکدیگر را دگرگون کرده است. در این عصر دیجیتال، حداقل ۷۰٪ درصد از کارمندان در سراسر جهان حداقل هفتهای یک بار از راه دور کار میکنند. تقریباً ۵۳٪ درصد حداقل نیمی از هفته در خارج از دفتر کار میکنند. همه اینها بدون دسترسی به اینترنت، کمپیوتر ها، برنامه های اشتراک فایل و نرم افزار همکاری تیمی امکان پذیر نخواهد بود.

فیلیپس، نلسن، دل، آمازون و سایر شرکت ها از قدرت ICT برای استخدام و مدیریت کارگران از راه دور استفاده می کنند. این به آنها امکان میدهد پس انداز کنند و شغلهای جدیدی ایجاد کنند. در عین حال، کارکنان از تعادل کار و زندگی بهتر و انعطافپذیری بیشتری بهرهمند میشوند. تخمین زده شده است که ۳۸٪ درصد از کارمندان تمام وقت شگفتانگیز عمدتا از راه دور تا سال ۲۰۲۸ کار خواهند کرد.

بسیاری از مزایای دیگر تکنالوژی معلومات و ارتباطات نیز وجود دارد. شرکتها اکنون میتوانند از جدیدترین نرم افزار برای پیشبینی رفتار مشتری، ایجاد کمپاینهای بازاریابی بسیار هدفمند و دستیابی به میلیونها مشتری بالقوه یا موجود در زمان واقعی استفاده کنند. علاوه بر این، آنها قادرند منابع خود را به طور مؤثرتری مدیریت کنند، کارهای پیچیده را خودکار کنند و محصولات بهتری تولید کنند.

ضرورت ایجاد شورای عالی ICT:

second chat mcit

ساده سازی و بهبود مدیریت تجارت:

چه صاحب مشاغل کوچکی باشید و چه یک سازمان مستقر، میتوانید از ابزار ICT برای کنترل موجودی کالا، حسابداری، پراسس دیتا و سایر عملیات استفاده کنید. این تکنالوژی امکان انتقال بینقص اطلاعات از طریق کمپیوتر‌های شبکه و پروندههای الکترونیکی مشترک را فراهم می کند و باعث افزایش کارایی فرآیندهای تجاری میشود.

صرفه جویی در هزینه را نیز نباید نادیده گرفت. تقریباً ۱۴ درصد مشاغل حسابداری و دفترداری خود را به خارج سپرده اند که دقیقاً ارزان نیست. هزینههای افرادی که افرادی را برای انجام این کارها استخدام میکنند حتی بیشتر است. حقوق متوسط یک حسابدار ۶۱۶۹۶ دالر در سال است. اگر دارنده مشاغل کوچکی هستید، ممکن است توانایی پرداخت این خدمات را نداشته باشید. از طرف دیگر، نرمافزار حسابداری با هزینه کم ماهانه از ۱۵ دالر به بالا در دسترس است، بنابراین میتواند سالانه هزاران دالر در شما صرفه جویی کند.

در حال حاضر، بیش از ۶۲٪ درصد از بازاریابان از تبلیغات برنامهای برای ایجاد کمپاینها با هدف توسعه تجارت استفاده میکنند. افزایش کارایی، اندازهگیری دقیق دیتا، گزارش در زمان واقعی و قابلیتهای برتر هدف گیری، همه به محبوبیت فزاینده این تکنالوژی کمک میکند.

سایر کاربردهای ICT:

در همه بخش های صنعت می‌توانند از قدرت تکنالوژی و ارتباطات استفاده کرد. به عنوان مثال، مزایای ICT در آموزش و یادگیری شامل ایجاد روشهای جدید و نوآورانه برای تعامل و برقراری ارتباط با دانش آموزان، نرخ تعامل بیشتر، یادگیری سریعتر و بهبود روشهای تدریس است.  دانش آموزان با نیازهای ویژه می‌توانند از نرم‌افزارهای مدرن و تکنالوژی‌های کمکی برای دستیابی به اوج عملکرد علمی و تسلط بر مهارت‌های مورد نیاز برای موفقیت در زندگی و هنر خود استفاده کنند.

ICT همچنین نقشی اساسی در اقتصاد جهانی و کاهش فقر دارد. اینترنت، ایمیل، نرم‌افزار همکاری و سایر ابزارهای ICT به اتصال تمام ادارات  محلی و مرکزی، بهبود سطح زندگی، کمک به ادغام اقتصادی بین المللی و موارد دیگر کمک می‌کند.

دولت‌ها می‌توانند از این تکنالوژی برای دسترسی راحت شهروندان به اطلاعات و خدمات استفاده كنند. تکنالوژی و ارتباطات همچنین به تقویت چارچوب قانونی که دموکراسی را تقویت می‌کند و تبادل اطلاعات بین نهادها را امکان پذیر می‌کند، در نتیجه نقش ICT در توسعه و افزایش کارای حکومتداری الکترونیکی و تجارت الکترونیکی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و به یکی از شاخص‌های تخصصی تبدیل شده است.

در صورتیکه که  هدف شما درآمدزایی بیشتر، گسترش عملیات یا بهینه‌سازی فرایندهای داخلی باشد، شما به یک ستراتیژی ICT قوی نیاز دارید.

 

تهیه و ترتیب : سکرتریت دارالانشاء شورای عالی تکنالوژی معلوماتی ریاست دفتر

تاریخ: ۲۲/۳/۱۴۰۰