برگزاری ورکشاپ نظرخواهی در مورد پالیسی دسترسی باز از جانب وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی
وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی طی کنفرانس مطبوعاتی به روز سه شنبه 2 سنبلهی 1395 خورشیدی، ورکشاپ مشورتی را در مورد پالیسی دسترسی باز با سکتور خصوصی و عامه دایر نمود.
محترم عبدالرزاق وحیدی وزیر مخابرات و تکنالوژی معلوماتی که در شروع ورکشاپ صحبت می نمود، رشد مخابرات و تکنالوژی معلوماتی را در کشور در طی چند سال اخیر پرسرعت خوانده و نیز افزود که این سکتور با رشد خود از سکتور مصرفی به سکتور عایداتی مبدل گردیده است. وی اضافه نمود که در صورت توجه در این سکتور، عرصه کار آفرینی بیشتر شده و عواید آن افزوده خواهد شد.
وی، افزود که با درنظرداشت نیازمندیهای کنونی وآینده سکتورتکنالوجی معلوماتی ومخابراتی کشور، وزارت مخابرات وتکنالوجی معلوماتی برآن گردید تا طرح پالیسی دسترسی باز به زیربناهای اساسی را ترتیب و بعد از دریافت نقاط نظر دست اندرکاران سکتور، آن را نهایی ودرراستای تطبیق آن گام های عملی بردارد. وزیر مخابرات هدف این ورکشاپ را دریافت دیدگاهها، انتقادات و پیشنهادات جوانب ذینفع در مورد این پالیسی خواند.
وزیر مخابرات کشور در سخنانش بیان داشت: «درکناراهداف ملی که همانا رسانیدن خدمات به قراء وقصبات کشور، بلندبردن کیفیت خدمات ، تنزیل تعرفه ها، ایجاد سهولتهای جدید و ارتقای جایگاه افغانستان در منطقه منحیث گذرگاه اطلاعات و دیتا، ما مکلفیتهای جهانی نیز داریم که ضرورت است با طرح وتدوین پالیسی های مورد نیاز، جلب سرمایه گذاری ها و همکاری سازمان ها وجوامع بین المللی، مسیرانکشاف این سکتوررا جهت دهی وزمینه نیل به اهداف را فراهم نمایم.»
به گفته وزیر مخابرات، پالیسی دسترسی باز زمینهء سرمایه گذاری های خصوصی درایجاد شبکه های فایبرنوری و نقاط تبادل انترنت را فراهم نموده، ارایه خدمات زیربنایی را قانونمند ساخته و زیربناهای ملی کشوررا برای استفادهء سکتورخصوصی بدون تبعیض و دربدل پرداخت قیمت عادلانه فراهم میکند.
آقای وحیدی اضافه نمود که انتظارما برآنست که این پالیسی هزینه های تهیه خدمات مخابراتی را تقلیل و در نتیجه، تعرفه های خدمات مخابراتی را کاهش دهد، زمینه استفاده موثر از زیربناهای اساسی ملی را فراهم نموده ودرتقویت اقتصاد کشور ممد واقع گردد.
محترم عبدالستار مراد وزیر اقتصاد کشور نیز در سخنانش پالیسی دسترسی باز را ارزنده و مهم خوانده بیان داشت که این یک آغاز خوب برای سهم گیری سکتور خصوصی و انکشاف خدمات مخابراتی و تکنالوژی معلوماتی است. وی، انکشاف و توسعه را بدون سهم گیری سکتور خصوصی غیر ممکن دانسته و نیز افزود که امروز بدون سکتور مخابرات وتکنالوژی معلوماتی پیشرفت هم امکانپذیر نیست.
آقای مراد اضافه نمود که سکتور مخابرات وتکنالوژی معلوماتی در عرصههای حکومتداری، افزایش شغل، رشد اقتصادی، سرمایه گذاریهای عامه و خصوصی موثر است. وی، پالیسی دسترسی باز را فصل تازهیی در سکتور مخابرات خواند و بیان داشت که وزارت اقتصاد در مورد همگام و همکار با وزارت مخابرات و تکنالوژ معلوماتی خواهد بود.
محترم داکتر نجیب عزیزی رییس اداره تنظیم خدمات مخابراتی به نوبه خود در مورد اهمیت پالیسی دسترسی باز صحبت نموده و افزود که مخابرات مدرن مردم را باهم نزدیک ساخته و سبب شگوفایی افتصادی گردیده است. وی بیان داشت که برای انکشاف جدید مخابراتی پالیسی های جدید در کار است که سکتور خصوصی در آن نقش مهم داشته باشد. به همین منظور پالیسی دسترسی باز روی دست گردفته شده و حکومت در نظر دارد تا از این طریق انکشافات مخابراتی بلند برده شود.
آقای عزیزی در ادامه بیان نمود که وزارت مخابرات و اداره اترا خود را مکلف می داند تا زمینه را برای تمام شرکتها بصورت یکسان مساعد سازد. به گفته وی روی همین منظور پالیسی دسترسی باز از جانب وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی ایجاد گردیده.
محترم قربان حقجو معین تجارتی وزارت تجارت و صنایع کشور که یکی دیگر از سخنرانان در شروع ورکشاپ بود، بیان نمود که پالیسی دسترسی باز یک چیز نو در بخش مخابرات و تکنالوژی معلوماتی میباشد. وی این اقدام را برای وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی کشور تبریک گفته و همکاری وزارت تجارت و صنایع کشور را به سهم خودش در راستای تطبیق و عملی سازی این پالیسی اعلام داشت. آقای حقجو همچنان نقش پالیسی دسترسی باز را در انکشاف سرمایه گزاری و ایجاد رقابت سالم و مثبت، موثر خواند.
در شروع ورکشاپ نماینده شرکتهای مخابراتی و نماینده شرکتهای خدمات انترنتی نیز صحبتهای داشتند و نظریات خویش را پیرامون موثریت و فواید پالیسی دسترسی باز با مقامات وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی شریک ساختند.
بعد از ختم صحبتها، ورکشاپ بصورت رسمی آغاز گردید. در این ورکشاپ تمام اشتراک کننده گان اعم از سکتور خصوصی و عامه به گروه های مختلف کاری چون: گروه اقتصادی، گروه زیربنا، گروه تخنیکی یا خصوصی، گروه قوانین و مقررات و گروه همکاران بین المللی تقیسم بندی شده و هر گروه از دید خود به پالیسی نگاه نموده و بعد از مباحثه و تبادل نظر بین خود، نظریات خویش را در مورد یاد داشت نموده و به وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی اراییه داشتند.
هدف پالیسی دسترسی باز:
هدف اساسی این پالیسی عبارت است از کاهش تدریجی انحصار دولت بر زیربناهای اساسی سکتور تکنالوژی معلومات و مخابرات، گسترش سریع ساحه پوشش خدمات و همچنان، تسهیل محیط مناسب سرمایهگذاری برای سکتور خصوصی در عرصه زیربناها. به تعبیر دیگر، پالیسی دسترسی باز، تدبیر خاصی است که به هدف فراهم نمودن زمینه دسترسی دستاندرکاران سکتور مخابرات به شکل عمده و براساس شرایط شفاف و غیر تبعیض آمیز به زیربناهای مخابراتی، و نیز، زمینه دسترسی مشترکین را به خدمات با کیفیت و با نرخ پایین فراهم میکند.
نتایجی که از تطبیق این پالیسی انتظار میرود:
1)- محیط تجارت و سرمایهگذاری در سکتور مخابرات بهبود یابد؛
2)- سرمایههای بیشتر خصوصی در سکتور مخابرات جلب گردد؛
3)- زمینه برای مشارکت قانونمند دولت و سکتور خصوصی در سکتور مخابرات فراهم گردد؛
4)- نرخ خدمات مخابراتی و انترنیتی با سطح درآمد و توان خرید مشترکین بیشتر مطابقت پیدا کند.