Directorates:
The liaison and documentation directorate is responsible for arranging the program and meetings for the minister of MCIT on a daily basis. Furthermore, this directorate establishes the communications of other directorates within MCIT to the ministries of the Afghan government, Non-Governmental Organizations (NGOs), and foreign Embassies.
This directorate is also responsible for producing news bulletins and communications for the media about major development within MCIT.
In addition, this directorate also prepares and produces a magazine which is called “Areka” (a word in Pashto and is translated as to connect) and is published on a monthly basis. This directorate also disseminates the information on the new development of Information, Communication Technology (ICT) to the Afghan people via interviews, conferences, and round table discussions on tvs and radio’s.
معرفی ریاست نظارت و ارزیابی:
.........
معرفی ریاست تفتیش داخلی:
ریاست تفتیش داخلی به مثابه یگانه مرجع رسمی بازرسی کننده اجراآت وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی و واحدهای مربوط آن در چارچوب ساختار تشکیلاتی این وزارت فعالیت مینماید و به مقام محترم وزارت گزارش ده میباشد. تفتیش داخلی امور مالی، اداری، عایداتی، تدارکاتی، پروژه های تخنیکی، پروژه های ساختمانی، فعالیتهای مشکوک، همچنان تقلب و تزویر را تحت بازرسی قرار داده و عندالضرورت با دیگر ادارات و واحدهای کنترول کننده و نهادهای عدلی و قضایی ارتباط و همکاری متقابلاً مفید مینماید.
شناسایی، مدیریت وکاهش خطر در ادارات و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه در جهت جلوگیری از نقض قوانین، مقررات و طرزالعمل ها و متحد المالها، فرصت ها و امکانات این را فراهم مینماید تا اجراآت مالی، اداری، تدارکاتی تطبیق پروژه های تخنیکی، ساختمانی و انکشافی و همچنان طرز سلوک و رفتار کارکنان و سایر بخشها بر وفق اهداف ستراتیژیک وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی صورت گیرد؛ واصل شفافیت، حسابدهی و مصرف قانونمند و به موقع بودجه های عادی وانکشافی تأمین گردد.
عملکرد ریاست تفتیش داخلی بیطرفانه و در مطابقت با اسناد تقنینی نافذه، معیارها و کار شیوه های بین المللی تفتیش داخلی میباشد، که هدف آن حصول اطمینان از نحوه مدیریت خطر، کنترول سیستم داخلی وحکومتداری خوب در جهت رسیدن وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی به اهداف ستراتیژیک آن میباشد.
ارتقاء ظرفیت مؤظفین، کارمندان و مفتشین با علوم، مهارت و فناوریهای تکنالوژی معاصر، تجهیز تیم های بازرسی با تکنالوژی مدرن و همچنان توسعه و اصلاح تشکیلاتی ریاست تفتیش داخلی با در نظرداشت حجم وظایف و ساحه مسؤلیت آن از وظایف کلیدی این اداره بوده که با جلب همکاری ادارات کمک کننده از جمله ریاست محترم عمومی تفتیش، بررسی و ارزیابی وزارت محترم مالیه در روشنی ماده 16 قانون اداره امور مالی و مصارف عامه قابل دسترس میباشد.
موقف ساختاری:
ریاست تفتیش داخلی از لحاظ ساختار تشکیلاتی در مطابقت به معیارهای وضع شده بین المللی مستقیماً تحت اثر مقام وزارت (شخص وزیر) بوده و از لحاظ وظیفوی دارای استقلالیت کاری میباشد.
ماموریت تفتیش داخلی:
شفافیت و حسابدهی مکلفیت و کلید هر اداره سالم میباشد. در پهلوی اجزای دیگری که اداره را در راستای تحقق اهداف اش کمک مینماید، یکی آن اداره تفتیش داخلی می باشد. تفتیش داخلی عبارت از یک فعالیت مستقل، بیطرف، اطمینان دهنده و مشورتی میباشد که به منظور افزودی ارزش و بهبود اجراآت اداره و کارمندان صورت میگیرد. تفتیش داخلی به اداره کمک میکند تا اهداف خویش را از طریق ایجاد ره یافت های منظم و سیستماتیک به منظور ارزیابی و توسعه مؤثریت رسک منجمنت (مدیریت خطر)، کنترول داخلی و روند حکومتداری خوب به دست آورد.
ساحه فعالیت ریاست تفتیش داخلی:
ریاست تفتیش داخلی اجراآت ادارات مرکزی، واحدهای دومی و سومی وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی را در مطابقت با قوانین، مقررات، لوایح و طرزالعمل های نافذه، نظارت، ارزیابی و بازرسی مینماید. ریاست تفتیش به منظور بهبود اجراآت وزارت و واحدهای مربوط آن به رهبری وزارت طرح های اصلاحی ارائه و مشوره میدهند.
ریاست تفتیش داخلی مشخص میسازد که آیا روند حکومتداری خوب، رسک منجمنت (مدیریت خطر) و پروسه کنترول داخلی طوریکه پیش بینی گردیده، در اداره عملی میگردد و کافی میباشد یاخیر؟ همچنان از روند حکومتداری خوب، رسک منجمنت و پروسه کنترول داخلی طوری اطمینان حاصل گردد که:
۱- خطرات به صورت درست شناسایی و مدیریت گردیده است؟
۲- گزارشات و معلومات مهم مالی، اداری، تدارکاتی، عملیاتی و پروژه ها دقیق، معتبر و به موقع میباشد؟
۳- امور به شکل مؤثر آن انجام می یابد؟
۴- دارایی های وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی حفاظت گردیده و به شکل درست نگهداری میگردد؟
۵- فعالیت و اجراآت کارمندان وزارت مخابرات در مطابقت با قوانین، مقررات و طرزالعمل های نافذه و لایحه وظایف شان میباشد؟
۶- تعامل و ترتیبات با جوانب سوم، به شمول قراردادیان مطابق به قوانین، مقررات و طرزالعمل های نافذه میباشد؟
۷- منابع به شکل اقتصادی دریافت گردیده؟ درست مورد استفاده قرارگرفته و به صورت مؤثر آن حفاظت میگردد؟
۸- برنامه ها و پلان های مطروحه و منظور شده تطبیق و اهداف برآورده گردیده است؟
برعلاوه در مواردیکه با مأموریت ریاست تفتیش داخلی سازگار باشد ممکن خدمات مشورتی ارائه گردد، چنین خدمات مشورتی عموماً مربوط به ارزیابی تأثیر تغییراتی در نظر گرفته شده یا تطبیق شده روی رسک منجمنت اداره، کنترول داخلی و عرضه خدمات میباشد.
فرصت ها برای بهبود و انکشاف سیستم کنترول و مفیدیت اداره در جریان تفتیش شناسایی گردیده و به مقام محترم وزارت ارائه میگردد.
استقلالیت و بیطرفی:
به منظور رعایت استقلالیت ریاست تفتیش داخلی و بیطرفی کارمندان این ریاست، کارمندان تفتیش داخلی بر حسب سلسله مراتب اداری به آمرین مربوطه، آمرین مربوطه به رییس تفتیش داخلی و رییس تفتیش به شکل وظیفه ای به مقام محترم وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی گزارش ده می باشد.
ریاست تفتیش داخلی به منظور حفظ استقلالیت خویش از هرنوع محدودیت روی ساحه فعالیت، ارتباطات، دسترسی به تمام بخش های اداره و منابع تفتیش داخلی به شمول کارمندان و منابع قراردادی خارجی را در گزارش سالانه به مقام محترم وزارت مخابرات وتکنالوژی معلوماتی ارایه می نماید.
مقام وزارت به منظور حمایت از استقلالیت و بیطرفی ریاست تفتیش داخلی فرصت های ذیل را فراهم میسازد:
۱- ایجاد کمیته تفتیش داخلی بنابر پیشنهاد ریاست تفتیش داخلی.
۲- منظوری منشور تفتیش داخلی.
۳- منظوری پلان سالانه تفتیش داخلی.
۴- دریافت و منظوری گزارشات ریاست تفتیش درمورد اجراآت این ریاست در راستای تطبیق پلان سالانه، ربعوار، بازرسی های استثنایی و سایر موضوعات.
۵- تصمیم گیری روی ارزیابی اجراآت و امتیازات رییس و اعضای ریاست تفتیش داخلی.
وظایف و صلاحیت های ریاست تفتیش داخلی:
ریاست تفتیش داخلی اجراآت خویش در برابر وزیر محترم مخابرات و تکنالوژی معلوماتی مسؤلیت داشته و علاوه بر وظایف مندرج در لایحه وظایف، رییس، آمرین و مفتشین داخلی در پیشبرد وظایف شان دارای وظایف آتی نیز می باشند.
۱- ترتیب پلان سالانه تفتیش و ارسال آن به مقام محترم وزارت جهت منظوری.
۲- تعین ساحه پوشش تفتیش داخلی در مطابقت با پلان ستراتیژیک، عملیاتی، خطرات در اداره، به شمول ساحات مهمی که درآن خطر متصور است.
۳- تطبیق پلان سالانه تفتیش، به شمول انجام وظایف که از طرف مقام محترم وزارت سپرده میشود.
۴- مدیریت منابع بشری و مسلکی تفتیش داخلی اعم از داخلی و خارجی دارای علمیت، تجربه و تصدیق نامه های مسلکی جهت تحقق مفاد این منشور و اهداف وزارت محترم مخابرات و تکنالوژی معلوماتی.
۵- ارایه گزارش سالانه به مقام وزارت راجع به خلاصه اجراآت تفتیش داخلی.
۶- ارائه معلومات در مورد وضعیت و نتایج پلان سالانه تفتیش و کفایت منابع ریاست تفتیش، این معلومات مشتمل بر اطمینان از کفایت منابع از نظر کمی وکیفی میباشد.
) هدف از کمیت و کیفیت منابع داشتن کارمندان مسلکی و تشکیل وسیع میباشد تا ریاست تفتیش بتواند تمام واحدهای پلان شده را به شکل مؤثر آن تفتیش نموده و هدایات فوق العاده مقام وزارت را تحمیل نمایند.(
۷- نتایج بازرسی پیرامون موضوعات مهم مربوط به روند رسک منجمنت (مدیریت خطر) و کنترول داخلی در وزارت را تشخیص و به مقام وزارت گزارش میدهد.
۸- بازرسی فعالیت های مشکوک تقلب، تزویر و اجراآت غیر قانونی در داخل اداره و ارائه گزارش آن به مقام محترم وزارت.
۹- همکاری با دیگر واحدها و ادارات کنترول کننده به شمول بررسی کنندگان خارجی مانند اداره عالی بررسی به منظور بهتر تحت پوشش قراردادن ادارات تحت تفتیش و استفاده مؤثر از منابع دست داشته.
۱۰- ارائه خدمات مشورتی به مقام وزارت که سبب افزودی ارزش در اداره گردیده و روند حکومتداری خوب، رسک منجمنت و پروسه کنترول داخلی را بهبود بخشیده، بدون این که کارمندان تفتیش داخلی مسؤلیت اجرائیوی را به عهده گیرند.
۱۱- پیگیری و نظارت از اقدامات اداره در رابطه به تطبیق موضوعات و سفارشات مهم تفتیش داخلی و بهبودی وضعیت موجوده در اداره.
۱۲- بازرسی اطلاعات و شکایات واصله و کنترول از صورت تحقق احکام مقام وزارت ومصوبات شورای رهبری وزارت در تمام ادارات و واحدهای مربوطه وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی.
۱۳- طرح لوایح، طرزالعمل ها و رهنمودها به منظور اجرای بهتر وظایف محوله ریاست تفتیش داخلی.
۱۴- تطبیق برنامه اطمینان از کیفیت و توسعه (توسط این برنامه) رییس تفتیش از عملکرد و اجراآت تفتیش داخلی اطمینان حاصل نموده و به شکل سالانه نتایج برنامه را به مقام محترم وزارت گزارش میدهد.
۱۵- تیم های تفتیش، بازرسی خویش را به اساس پلان های کاری منظور شده ریاست تفتیش انجام داده و گزارش خویش را به شکل معیاری الی ۶۱ یوم کاری نهایی و به رییس تفتیش ارائه میدارد.
۱۶- رییس تفتیش داخلی، سالانه نتایج برنامه اطمینان از کیفیت و توسعه را با مقام وزارت گزارش داده و از مؤثریت اجراآت و فعالیت های تفتیش داخلی به آن مقام اطمینان میدهد.
۱۷- رییس تفتیش، آمریت های مربوطه و مفتشین داخلی از اجراآت، بررسی ها و عملکردهای شان مسؤل و پاسخگو می باشند.
صلاحیت های رییس تفتیش:
رییس تفتیش داخلی برعلاوه لایحه وظایف دارای صلاحیت های ذیل میباشد:
۱- داشتن دسترسی کامل و مستقیم به مقام محترم وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی به منظور تأمین استقلایت ریاست تفتیش داخلی.
۲- صلاحیت تخصیص منابع بشری، تعین تناویب بازرسی، انتخاب نهادها، تعین ساحه فعالیت پرسونل مربوطه در مطابقت با لایحه وظایف شان.
۳- مطالبه و توظیف مقطعی (خدمتی) افراد مسلکی و متخصص از ریاست های مربوط به وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی در بازرسی های که ایجاب موجودیت افراد مسلکی را میکند، بعد از استیذان مقام وزارت.
۴- تأیید یا رد قانونی گزارش بازرسی هیئت تفتیش مربوط ریاست تفتیش داخلی.
صلاحیت های آمریت های مربوط ریاست تفتیش داخلی:
آمرین مربوط ریاست تفتیش داخلی برعلاوه وظایف مندرج لایحه وظایف دارای صلاحیت های ذیل نیز میباشند:
۱- تعیین و توظیف هیئت تفتیش یا مفتشین در بازرسی های پلانی وغیر پلانی تمام ادارات مرکزی و واحدهای دومی مربوط وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی.
۲- تطبیق تخنیک ها و پروسه های کاری مورد ضرورت به منظور نایل شدن به اهداف ستراتیژیک وزارت.
۳- تغییر و تبدیل اعضای مربوط عندالضرورت در تفاهم با رییس تفتیش داخلی.
۴- استفاده از شیوه های رهبری معیاری در شعبات مربوطه.
صلاحیت های مفتشین:
مفتشین حین اجرای بازرسی وتفتیش دارای صلاحیت های ذیل میباشند:
۱- دسترسی کامل و نا محدود به همه فعالیت ها، اسناد، دارایی های فزیکی ادارات و عملکرد کارمندان وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی و واحدهای تحت اثر آن به شمول اداره افغان تیلی کام.
۲- حصول اطمینان از استفاده قانونی و معقول منابع، در ادارات تحت تفتیش.
۳- حصول اطمینان از تطبیق سفارشات ریاست تفتیش داخلی و اداره عالی بررسی.
۴- حصول اطمینان از تحقق به موقع مصوبات شورای کابینه، شورای وزیران و جلسات رهبری و دساتیر و احکام مقام وزارت در واحدهای مربوطه.
مکلفیت های اداره تحت تفتیش:
اداره تفتیش داخلی با درک نهاد ثبت قضایا تمام موارد تخلفات قانونی، سوء استفاده و اجراآت نادرست را که در جریان بازرسی دریافت مینماید و ایجاب تحقیقات بیشتر و تعقیب عدلی را نماید غرض اتخاذ تصمیم نهایی مبنی بر احاله به اداره لوی څارنوالی به کمیته تفتیش وزارت ویا مقام وزارت ارائه میکند.
ارتباط کاری با اداره عالی بررسی:
ریاست تفتیش داخلی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی به منظور ایجاد همآهنگی، تنظیم بهتر امور و جلوگیری از تداخل وظیفوی در پروسه های تفتیش، پلان های مرتبه سالانه خویش را بعد از منظوری مقام وزارت با اداره عالی بررسی شریک مینمایند.
اصول اخلاقی مفتشین ریاست تفتیش داخلی:
اصول اخلاقی نمایانگر تعهد عملی به ارزشها و معیارهای رفتاری توسط مفتشین داخلی در پیشبرد وظایف محوله ایشان به منظور رسیدن به اهداف اداره بوده و طرز سلوک یک مفتش را نسبت به مسلکش معین میسازد.
به منظور کسب و حفظ اعتماد لازم، رعایت اصول اخلاقی برای مفتشین داخلی یک امر الزامی پنداشته شده که باید درجهت تحقق اهداف کلی تفتیش که همانا تقویت نقش مدیریتی درتقلیل خطرات (رسک)، بهبود سیستم های کنترول داخلی و حکومت داری خوب است، توسط مفتشین رعایت گردد.
اصول اخلاقی بالای هر مفتش به صورت انفرادی و در مجموع بالای ریاست تفتیش داخلی در چوکات وزارت محترم مخابرات و تکنالوژی معلوماتی قابل تحمیل میباشد.
مفتشین داخلی برعلاوه رعایت مقرره طرزسلوک کارکنان خدمات ملکی مکلف به رعایت اصل صداقت، اصل بیطرفی، اصل حفظ اسرار واصل لیاقت و شایسته گی را در پیشبرد وظایف محوله خویش نیز میباشند.
اصل صداقت:
رعایت اصل صداقت وظیفوی توسط مفتشین باعث ایجاد اعتماد بالای کار تفتیش گردیده و زمینه را به خاطر پذیرش اجراآت مسلکی وی فراهم میسازد، همچنان رعایت این اصل باعث تقویت اعتبار فردی وی نیز میگردد.
اصل بیطرفی:
مفتشین داخلی با رعایت کامل اصل بیطرفی هنگام اجرای وظیفه، فعالیت های پلان شده خویش را در واحدهای تحت بازرسی به صورت متوازن انجام داده وثابت نمایند که تصامیم اتخاذ شده به اساس منافع شخصی و گروهی وی نبوده بلکه بر مبنای واقعیت های عینی استوار میباشد.
اصل حفظ اسرار و محرمیت:
مفتشین داخلی باید محرمیت ارقام و معلوماتی را که در جریان مأموریت تفتیش به دست میآورند، جداً حفظ نموده و هیچ نوع اسناد و اطلاعات دست داشته تفتیش را به جز از موارد که الزامیت حقوقی و قانونی دارد، به دسترس اشخاص و افراد و یا ادارات غیر مسؤل قرار نمیدهند.
اصل لیاقت وشایستگی:
کارمندان تفتیش داخلی یا مفتشین داخلی باید توانایی به کار گیری علوم، فنون و تجارب را که به خاطر انجام مأموریت های تفتیش داخلی ضروری میباشد، داشته باشند.
مفتشین داخلی باید دانش، مهارت و سایر شایسته گی های لازم را در مطابقت با معیارهای وضع شده بین المللی جهت پیشبرد مسؤلیت های وظیفوی خویش داشته باشند، همچنان ریاست تفتیش داخلی در مجموع باید افراد با دانش مسلکی، مجرب و با مهارت های لازم را تربیه کرده و یا چنین افراد را در جهت پیشبرد مسؤلیت های تفتیش داخلی به منظور استخدام پیشنهاد نمایند.
مفتشین داخلی با در نظرداشت (تعریف تفتیش داخلی)، (اصول)، (معیارهای تفتیش داخلی)، قوانین، مقررات و دستور العمل های نافذه و در چارچوب این منشور انجام وظیفه مینمایند.
ریاست تفتیش داخلی و کارمندان آن مکلف به اجرای موارد مندرج در قوانین، مقررات، طرزالعمل ها واصول اخلاقی و معیارهای تفتیش داخلی بوده و در صورت تخطی از آن در برابر مقام وزارت پاسخگو میباشند.
نوت: مطالب نشر شده ریاست محترم تفتیش داخلی، برگرفته از منشور تفتیش داخلی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی می باشد.
معرفی واحد حقوقی:
.........
Introduction:
The structure of the Ministry of Communications and Information Technology consists of sections under the headings of management, directorate, and the Department of Information and Public Awareness to promote the media activities.
In 2020 the Media Directorate (Unit) was established in line with the objectives, policies, strategies, and plans of the Ministry of Communications and Information Technology (MCIT) to better manage information, working coordination, and provide communication with the mass media.
The dissemination of development and achievements in the telecommunications sector, in particular, awareness of the benefits of technology, digitalization, goals, and basic programs of the Ministry is one of the directorate's top priorities.
Main goals:
The main goals of the directorate are:
- Reflection of development events in the telecommunications sector, policy-making and...؛
- notification about the activities, achievements, and plans of the Ministry
- Timely, fast, and transparent information;
Vision:
Having a responsible and pioneering ministry in the field of information
Mission:
- Collecting information from directorates and working departments
- Timely dissemination of activities and achievements of the Ministry of Communications
Activities:
Collecting information from central and provincial departments and disseminating it through press conferences, news conferences, websites, Facebook, Twitter, YouTube, seminars, workshops, telecommunication meetings, and other ministry-related channels. Also Reflecting scientific and professional topics of telecommunication specialists and experts through “Alika” magazine, providing communication with national and international media in order to cover the programs of the ministry, inviting, cohesion and sending news, image and video to the media, and facilitating access to information resources are the main activities of this directorate.
Achievements:
......
Change in notification method:
As of the beginning of 2020, this directorate has adopted new methods of information. the active team of the department has tried to share all the developments and achievements of the ICT sector in a timely manner with the media, civil society, and the general public through social networks or in person.
We have been able to share hundreds of news, reports, and promotional videos - information about the activities and achievements of the Ministry with the people and the media since the beginning of 2020.
Dozens of TV and radio interviews have been conducted and several press conferences have been held. Besides distributing newsletters and interviews with the media, we also publish the ministry's news through Facebook, Twitter, and website.
At the same time, we intend to increase the range and scope of information by reactivating “Arika” magazine.
Media Unit Department’s Plan for 2021
معرفی ریاست عمومی مالی و اداری:
.........
Introduction:
....
Introduction of Human Resources Department:
The Department of Human Resources is one of the key departments of the Ministry and is the coordinating authority with the Independent Administrative Reform and Civil Service Commission and consists of the following directorates.
General Management of Planning and structures:
Works on designing the structure of the ministry, revising the bill of duties, and recruiting staff at the capital and in the provinces.
Recruitment directorate:
Vacancies Announcements, recruitment, distribution of identity cards for the staff in the Capital and the provinces are important tasks of the department. Recruitment is executed through open competition under the Appointments Committee and is transparent, without any discrimination.
Capacity building Directorate:
The directorate organizes workshops and training courses for staff capacity building, and academic Seminars are also held through this directorate.
Staff record and database directorate:
The directorate works on staff performance evaluation, promotions, and retirement affairs. It is also responsible for electronic databases, electronic attendance, and arranging salaries and concessions of employees.
Staff relationship General management:
Works in the areas of employee health, safety, testing, and resolves staff grievance and dispute issues through the relevant Dispute Resolution Committee.
Gender Department:
It has been created within the framework of the General Directorate of Finance and Administrative of the Ministry of Communications and Information Technology, under the Human Resources Department, in 1399.
The purpose of this department is to strengthen women and gender equality so that women and men can enjoy equal rights.
The directorate has ... in its structure.
Gender Department Goals:
- Implementation of gender policy in all working areas.
- Conducting regular meetings with Focal Points.
- Launching discussions about gender.
- dedicating five scoring points for women.
- Addressing staff problems.
- Supervising the functions and activities of departments, projects related to the Ministry of Communications and Information Technology in the gender sector.
- Providing presentations for office workers to grow their capacity.
- Identifying gaps in all gender-related policies, strategies, and activities.
- Conducting workshops to inform provincial staff about gender training programs.
- Ensuring the implementation of gender equality policy in departments and providing its report to the Gender Directorate.
- To inform about gender laws, policies and regulations and to provide advice on gender equality.
Achievements and performance reports in the fiscal year 1399:
- Participation the recruitment committee, prioritize and get more opportunities in recruitment with five gender scores to women.
- Participate in the meetings of the Dispute Resolution and Complaints Committee.
- Participate in workshops and meetings inside and outside the ministry.
- Cooperation with the Ministry of Women's Affairs and the Independent Administrative.
- Reform and Civil Service Commission.
- Preparing and completing the monitoring questionnaire of the Ministry of Women's Affairs.
معرفی ریاست اداری و خدمات:
.........
معرفی ریاست تدارکات:
.........
معرفی ریاست همآهنگ کننده دیجیتلی ولایات:
.........
معرفی واحد (آمریت) حمایت جندر:
.........
معرفی ریاست ساینس و نوآوری:
ریاست ساینس و نوآوری در تشکیل سال مالی ۱۳۹۹ جدیداً تزئید گردیده است. این ریاست شامل واحد (آمریت) ساینس، تحقیق و توسعه، واحد (آمریت) نوآوری و واحد (آمریت)تکنالوژی های نوظهور میباشد. تا فعلاً رییس، آمرین و کارشناسان این ریاست الی اکنون استخدام نگردیده است.
آمریت نوآوری:
فعالیت های آمریت نوآوری:
پرسشنامه تحلیل، سروی و چگونگی استفاده از انترنت در ادارات دولتی ترتیب و به تمام ادارات دولتی و کمپنی های خصوصی در کابل ارسال گردیده است.
پرسشنامه سروی در بخش صادرات و واردات وسایل و تجهیزات آتی ترتیب و به شرکت های واردکننده وسایل متذکره توزیع گردیده است.
کانسپت ایجاد مراکز نوآوری در پوهنتون ها آماده میباشد.
کانسپت ایجاد فورم مشوره دهی در بخش تکنالوژی معلوماتی آماده میباشد.
.....
معرفی ریاست عمومی تکنالوژی سیستم های معلوماتی حکومت (CIO):
ریاست عمومی تکنالوژی سیستم های معلوماتی حکومت (CIO) که طی تشکیل سال ۱۳۹۹ منظور گردیده است با داشتن دو ریاست تحت اثر (امنیت سیستم های معلومات و زیربناهای کلیدی عامه تکنالوژی معلوماتی) وظایف ذیل را انجام میدهد.
Information System Security Directorate:
Information System Security Directorate (ISSD) was established in 2009 in the framework of the IT Department. Cyber Security is one of the most important elements of a comprehensive strategy for securing a nation. The establishment of Information System Security Directorate will ensure information systems security: a body which will actively work out and coordinate security strategies and measures for critical information infrastructures in the country in order to make sure that the confidentiality, integrity, and availability of information system within the government all in place.
VISION
To establish and achieve a Safe - Secure and Resilient cyberspace for the government, businesses, and citizens of Afghanistan.
MISSION
To protect and assure data, information, and IT infrastructure security in Afghanistan’s cyberspace, enhance capacities to prevent and respond to cyber threats, protect the children and youth of Afghanistan in cyberspace, mitigate the risk of vulnerability, damage from cyber threats and incidents through a variety of standardized institutional structures, policies, procedures, people, technologies and administrative process.
Duties and Responsibilities of the Information Systems Security Department
Ensuring the security of Afghanistan's information-cyber systems
Distribution of .af domains
Distribution (Digital & SSL Certificate) is in fact the backbone of a country's information security.
To develop laws, strategies, procedures, and policies for different areas of cyber affairs.
Investigating cybercrime as well as resolving cyber and electronic cases in public and private circles.
Launching training (at all government departments) to increase the capacity of government department employees from cyber threats.
Cyber awareness (information) of threats and emergence of new viruses in the cyberspace of Afghanistan.
Creating an internal gateway for Internet traffic, by the (NIXA) project and also connecting all Internet service companies with the mentioned system.
Nationwide Distribution of (IP) by (NIXA) Project.
AFCERT:
AFCERT’s proposal on preparing a draft of Cyber Security Strategy for the country was accepted by the MCIT and ICT Council and to this end, the MCIT and ICT Council established a committee.
Cyber Crime
Afghanistan's Cyber Emergency Response team is the first responder for any cyber incident happening throughout Afghanistan, we are committed to providing safe - secure, and resilient cyberspace for Afghanistan. The fight against cybercrime is complicated by wide differences in the type of attack, the extent of damage caused, and the motives involved.
These motives can vary from the pursuit of economic gain to mere curiosity or hooliganism. In recent years, the efforts of cybercriminals have become more sophisticated, as these have acquired substantial resources, improved their organizational structures, and implemented a clear division of labor between disparate criminal networks. Attacks via the Internet have become systematic and may often be aimed at specific high-value yet vulnerable targets.
Moreover, the state of malware for cybercrime has become increasingly more sophisticated and the activities of criminal groups that organize cyber attacks are continuously expanding in scope. Other forms of cybercrime include harassment, fraud, the distribution of illegal materials, or the violation of intellectual property rights.
AfgNIC
The Afghanistan Network Information Center is a department under Information Systems Security Directorate, Ministry of Communications and Information Technology. AFGNIC also performs activities for the public, such as oversee the administration of IP address assignment /Registration in Afghanistan through coordination with the National Internet Registry of Afghanistan (NIRA)
AFGNIC plays a vital role in the development of Internet infrastructure in Afghanistan by conducting workshops/seminars in different parts of the country with the help of National and International experts in the field of Information and Communication Technologies (ICT).
AFGNIC actively operates a service in which Internet users in Afghanistan can easily participate by making it possible for individuals/organizations with preferences in Afghanistan to register domain names. For the benefit of the Internet in Afghanistan, AFGNIC also ensures the proper management and activities of the following internet infrastructure-related bodies. AfgNIC’s main areas of activity are:
.AF Domain
Afghanistan’s name in Cyber Space or the Internet is .AF (Dot AF), which is the Country Code Top Level Domain (ccTLD) for Afghanistan.
Afghanistan Network Information Center (AFGNIC) was incorporated on 1st January 2003, to carry out .AF ccTLD domain name registration and management, and to undertake the operation of the domain name system. AFGNIC manages and administers .AF Country Code Top Level Domain (ccTLD) in a fair and neutral manner.
Registration Form
Please download and fill the following form and send it back to registry@nic.af
Pricing
.AF Domain Name registration Fee Structure
Instruction To Fill The Registration Form For .af
1:Domain Name
The domain name that you wish to apply under .af. Then select the appropriate domain name option (New, Modify, Delete). Ensure that the domain name entered is valid as describe in .af policy document.
The registrants also have the choice to register second-level domains (SLDs) under .af domain e.g myname.af.
2:Examples of domain names
3:Who can apply for which domain names?
- .gov.af for government agencies
- .com.af for commercial entities
- .org.af for non commercial organizations
- .net.af for network providers
- .edu.af for educational institutions
4:Organization Details
Enter the name, trademark (if the domain is derived from a trademark), description, office address of the organization/entity, which is requesting for the domain, and the organization's email address.
5:Registrant
A company, organization, or individual for whom a name has been registered as a domain name in the ccTLD domain name registration.
Registry
The entity which records names as domain names in a register of domain names for the country-code top-level domain name, according to policies and rules, and following procedures, established with the Local Internet Community.
6:Administrative Contact Details
The administrative contact is the person who will make social and political decisions about the zone, arbitrate disputes, and delegate technical authority to the technical contact. The administrative contact must be from the organization actually using the domain name.
7:Financial Contact Details
Enter the details of the person who will act as the contact point for the payment-related issues pertaining to the domain. Payment notifications will be sent by e-mail to the billing contact. After allotment of a domain name, the Internet Domain Name Registration Certificate and the money receipt will be sent to the billing contact. Notices and reminders regarding payment will be sent to the billing contact. He need not necessarily be a person from the organization, which is the holder of the domain name.
8:Technical Contact Details
The technical contact should be the programmer who is editing the zone on the primary server. The tech contact should be very familiar with the Domain Name System (DNS).
9:Name Server Details
It is necessary to run domain name servers (DNS servers) for the domain being registered and delegated. These servers provide the service for translating domain names to IP addresses for hosts in the domain. These name servers may belong to either the organization or the Internet Service Provider. The ISP can be located in ANY PART of the world.
The name servers can be located in ANY PART of the world. It is recommended that there are at least two independent name servers (primary and secondary name servers).
It is mandatory to run at least the primary name server for the domain. The name servers must be up, permanently connected to the Internet, and configured correctly to respond to DNS requests for the domain, before the application is submitted. Establishing the primary and secondary name servers in physically separate locations and on different networks is strongly recommended.
10:Primary Name Server
Enter the complete hostname and the corresponding IP address of the primary name server. (eg Hostname: myserver.mydomain.com.af corresponding IP address: 213.213.123.123) It is necessary to run the primary name server for the domain. Please check that the hostname of the name server is spelled correctly. The IP addresses correspond correctly with the hostnames of the name server.
11:Secondary Name Server
Enter the complete hostname and the corresponding IP address of the secondary name server(s). (eg Hostname: n2.mydomain.com.af corresponding IP address: 213.123.213.123) It is not compulsory to run the secondary name server(s) for the domain. Please check that the hostname of the name server is spelled correctly. The IP addresses correspond correctly with the hostnames of the name server.
12:Mode of Payment
The fee for the domain name registration can be deposited in the following accounts:
Local Registrants Fee Payment
AFGNIC Office
1st floor
Ministry of Communication and IT
Kabul, Afghanistan
Phone: +93 20 210 26 84
URL: www.nic.af
International Registrants Fee Payment
Bank of New York
SWIFT: IRVTUS3N
A/C NO: 8900319011
Favor: Crown Agents Financial Services Limited,
Ref: Ministry of Communication 34595
Public Key Infrastructure
Public Key Infrastructure (PKI) refers to the technical mechanisms, procedures, and policies that collectively provide a framework for addressing the previously illustrated fundamentals of security - authentication, confidentiality, integrity, non-repudiation, and access control. PKI enables people and businesses to utilize a number of secure Internet applications. For example, secure and legally binding emails and Internet-based transactions, and service delivery can all be achieved through the use of PKI.
PKI utilizes two core elements; Public Key Cryptography and Certification Authorities.
Elements of PKI
A typical PKI consists of hardware, software, policies, and standards to manage the creation, administration, distribution, and revocation of keys and digital certificates. Digital certificates are at the heart of PKI as they affirm the identity of the certificate subject and bind that identity to the public key contained in the certificate.
A typical PKI includes the following key elements:
- A trusted party, called a certificate authority (CA), acts as the root of trust and provides services that authenticate the identity of individuals, computers, and other entities.
- A registration authority often called a subordinate CA, certified by a root CA to issue certificates for specific uses permitted by the root.
- A certificate database, which stores certificate requests and issues and revokes certificates.
Cryptography
Cryptography is a method of storing and transmitting data in a particular form so that only those for whom it is intended can read and process it. The information system security directorate has the goal to establish a cryptography team that could invent different algorithms for sensitive data for Afghanistan.
Cryptography is closely related to the disciplines of cryptology and cryptanalysis. Cryptography includes techniques such as microdots, merging words with images, and other ways to hide information in storage or transit. However, in today's computer-centric world, cryptography is most often associated with scrambling plaintext (ordinary text, sometimes referred to as cleartext) into ciphertext (a process called encryption), then back again (known as decryption). Individuals who practice this field are known as cryptographers.
Modern cryptography concerns itself with the following four objectives:
1) Confidentiality (the information cannot be understood by anyone for whom it was unintended)
2) Integrity (the information cannot be altered in storage or transit between sender and intended receiver without the alteration being detected)
3) Non-repudiation (the creator/sender of the information cannot deny at a later stage his or her intentions in the creation or transmission of the information)
4) Authentication (the sender and receiver can confirm each other's identity and the origin/destination of the information)
Digital Signature:
A digital signature is a mathematical technique used to validate the authenticity and integrity of a message, software, or digital document.
The digital equivalent of a handwritten signature or stamped seal, but offering far more inherent security, a digital signature is intended to solve the problem of tampering and impersonation in digital communications. Digital signatures can provide the added assurances of evidence to origin, identity, and status of an electronic document, transaction, or message, as well as acknowledging informed consent by the signer.
Certificate Authority(CA)
A certificate authority (CA) is a trusted entity that issues electronic documents that verify a digital entity’s identity on the Internet. Electronic documents, which are called digital certificates, are an essential part of secure communication and play an important part in the public key infrastructure (PKI). Certificates typically include the owner's public key, the expiration date of the certificate, the owner's name, and other information about the public key owner. Operating systems and browsers maintain lists of trusted CA root certificates to verify certificates that a CA has issued and signed.CAs issue Digital Certificates and these certificates are used to protect the information, encrypt billions of transactions, and enable secure communication.
...
......
معرفی ریاست زیربناهای کلیدی عامه تکنالوژی معلوماتی:
ریاست زیربناهای کلیدی عامه تکنالوژی معلوماتی در تشکیل سال ۱۳۹۹ در چوکات وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی به منظور هاستنگ ویب سایت ها، برای دوایر دولتی و پوهنتون ها،ایجاد سیستم ایمیل آدرس، خدمات کولوکیشن، تهیه تجهیزات آی تی برای دفاتر داخلی وزارت مخابرات تشکیل گردیده و به فعالیت های روزمره خویش دامه میدهد. این ریاست یکی از ریاست های مهم و اساسی بخش IT تحت اثر ریاست عمومی CIO وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی میباشد. تشکیل این ریاست (۵۰) کارمند بوده که از جمله (۴۲) بست کارمندان و (۸) بست اجیران میباشد. که در بخش های مهم آن آمریت های کلود، مرکز ملی معلومات افغانستان و آمریت حمایت تخنیکی میباشد.
اهداف اساسی ریاست زیربناهای کلید عامه IT:
مدیریت، نظارت، کنترول و فراهم آوری تسهیلات جهت ارائیه خدمات زیربنائی کلیدعامه تکنالوژی معلوماتی در ادارات با استفاده از میکانیزم های جدید تکنالوژی (ارائیه خدمات زیربنائی از قبیل ساختار های شبکه، ایجاد دیتاسنترها، عملی سازی ارتباطات انترنتی و خدمات حمایتی برای ادرات دولتی) میباشد.
گزارش از کارکرد سال ۱۳۹۹:
۱- فعال سازی و تطبیق SSL/TLS سرتیفکیت برای ایمیل ها و ویب سایت های تمامی ادارات دولتی غرض مصئون و محفوظ بودن معلومات.
۲- فعال سازی دیتاسنتر دومی بک اپ واقع شهرنو کابل غرض پشتیبان گیری از معلومات مرکز ملی معلومات افغانستان.
۳- انتقال دهی بیش از (۹۰) ویب سایت از سیستم قبلی به CMS جدید.
۴- مرکز ملی معلومات افغانستان سالانه بیشتر از (۳۰) میلیون افغانی درآمد دارد با وجود اینکه (۸۰) فیصد ساحه داخلی آن بطور رایگان در خدمت پروژه های عام المنفه از قبیل نکسا، تذکره الکترونیکی، خدمات پُستی و غیره میباشد، و یا بیشتر از (۱۸۰) اداره دولتی قرارداد دارد.
۵- سروی تخنیکی از تمامی ادارات دولتی بر اساس جمع بندی آن دیزاین و آماده سازی نیازمندیهای تخنیکی پروژه تبدیل مرکز ملی معلومات افغانستان به کلود صورت گرفت.
۶- تشریح پروژه ریال تایم دو مرتبه صورت گرفت.
۷- عقد قرارداد (۷۶) قلم تجهیزات و وسایل مختلف النوع IT به ارزش (۶) میلیون افغانی تکمیل و آماده تسلیمی و جمع و قید میباشد.
۸- ترمیم بیشتر از (۱۶۰۰) پایه وسایل و تجهیزات مختلف النوع IT دفاتر مرکزی و ولایتی صورت گرفته است.
۱- دیزاین و هاست ۳۶ ویب سایت به پوهنتون های دولتی، دیزاین و هاست ۲۴ ویب سایت به ادارات مختلف دولتی، هاست سیستم مدیریت محتوا (CMS).
۲- ایجاد سیستم ایمیل آدرس برای بیش از ۲۰ اداره و پوهنتون های دولتی.
۳- عقد قرارداد با ۶ اداره دولتی بابت خدمات کولوکیشن، تمدید قرارداد بیش از ۴۰ اداره و تغیر بسته ها با ظرفیت بیشتر.
۴- ارزیابی پروژه های تهیه ۲۰ پایه کمپیوتر ریاست پلان و ۴ قلم اجناس آی تی ریاست پُست، بررسی پروژه نوی کابل بانک، تهیه تجهیزات آی تی دفاتر داخلی وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی برای سال ۱۳۹۹.
پلان کاری سال مالی ۱۴۰۰:
۱- تبدیل مرکز ملی معلومات افغانستان به زیربنا کلود.
۲- تعقیب پروسه تدارکاتی و عملی سازی پروژه تدارکاتی و عملی سازی پروژه اپگرید دیتاسنتر از طریق دیجیتل کاسا.
۳- تعقیب و تسلیمی پروژه DR (دیتاسنتر دومی).
۴- ارائه مشخصات و بسته تدارکاتی خریداری تجهیزات IT ضروریات دفاتر مرکزی وزارت.
۵- آپگرید انترنت و مصارف لین E1 و مصارف تیلفون های سالم دیجیتل مورد ضرورت شعبات مرکزی وزارت و ولایتی.
Concise information on actions and programs of Afghanistan National Data Center
Background:
The Afghanistan Information National Center was established in 2009 to deliver services such as webmail, hosting, location, dedicated servers, and space to the government and non-government sectors.
So far, more than 180 public and private departments, including banks, have availed from the services of the center.
And 85% of the physical area and services of this center are without any charge in the service of public benefit projects such as (online passport, online visa, Asan Khedmat, electronic Identity cards, real time management system, Higher Education learning management system, passport and postal services, NIXA project, Project attached, digital certificate distribution project).
Performances (over past six months):
Creating a content management system (CMS) the low-priced e-mail service system for government departments with the (.af) Domain, nationwide requirements survey for the next ten years, Providing free infrastructure and services for a public benefit project and the localization of Afghanistan's Internet bandwidth traffic, connection of telecommunication service companies to the NIXA system are the achievements of this center in the last six months.
Future plans:
Improving the activities and expansion of the center, procedures such as establishment of a backup data center for protecting the Information National Center against the hazards of natural disasters and security incidents, modernization of the services considering innovation and global standards include the future plans of the center.
شرکت افغان تیلی کام در ماه حمل سال ۱۳۸۴ به منظور تهیه خدمات مخابراتی در سراسر کشور تحت نظارت وزارت مخابرات و تکنالوجی معلوماتی افغانستان ایجاد گردیده است. افغان تیلی کام جهت گذار از سیستم دولتی به سیستم تجاری معیاری شناخته شده پروگرام دشواری را اتخاذ نمود.
این شرکت در پهلوی ایفای وظایف و مسئولیت های ملی-اجتماعی خویش ستراتیژی واضح را که روی بازسازی داخلی، ارتقا و انکشاف ظرفیت کارمندان، مطالعه نیازهای مشتریان انکشاف داده است. شرکت افغان تیلی کام تصدی ملی پیشتاز در راستای ارائه خدمات مخابراتی در افغانستان میباشد. شرکت مذکور پیوسته کار مینماید تا مقتضیات و رضایت بازار را حل نموده، به سرعت خود را با تکنالوژی های مخابراتی نوین مجهز نموده و نیازمندیهای مشتریان را مرفوع سازد.
شرکت مخابراتی افغان تیلی کام در تطبیق خدمات نوین مخابراتی در افغانستان پیشگام بوده و یکی از پیشتازان بازار مخابرات افغانستان تلقی میگردد.
شرکت افغان تیلی کام با درک اهمیت مشتریان خویش و جلب رضایت آنها، با هدف پیشتیبانی و تقویه جایگاه رقابتی خویش به طور پیوسته استراتیژیهای مختلف را روی دست میگیرد. مطابق به راهکار خود شرکت مخابراتی افغان تیلی کام در تمام ابعاد و روشهای کاری خویش کوشش نهادینه ساختن فرهنگ مشتریان محور میباشد. این فرهنگ در تشکیل ساختاری کمپنی منعکس شده است که متشکل از بهترین متخصصین در سطح مدیریت شرکت، موجودیت یک تعداد دیپارتمنت های فعال و بخش های فروشات و توسعه امورات، میباشد که بالای کتگوریهای کلیدی مشتریان و محلات فروش شرکت تمرکز دارند.
در چند سال گذشته، شرکت افغان تیلی کام فراتر از مرزهای محلی خود به بازارهای بین المللی رفته و شبکه ای فایبرنوری را با ستون فقرات کیبل فایبرنوری بین المللی به طول ۴٫۷۵۰ کیلومتر در افغانستان از طریق کشورهای همسایه پاکستان، ایران، تاجیکستان، ازبکستان و ترکمنستان وصل است و تلاش دارد تا در آینده نزدیک به کشور چین و سایر کشورهای منطقه نیز وصل گردد.
شرکت افغان تیلی کام در راستای پیشتاز شدن در صنعت مخابرات به ارزش های خویش که متشکل از موارد ذیل هستند توجه خاص دارد:
- صداقت و راستی درمعاملات داخلی و خارجی خویش
- شفافیت در خدمات بدون محدودیت در ارائه خدمات و محصولات.
- روابط دوستانه با مشتریان در راستای ارائه خدمات به مشتریان در هر زمان و هر مکان افغانستان
- مسئولیت های اجتماعی جهت خدمت به جامعه و توسعه روش ها و مسئولیت های اجتماعی در افغانستان
پست منظر (Vision)
شرکت مخابراتی افغان تیلی کام میخواهد به عنوان یک شرکت پیشتاز و مجهز با تمام امکانات روز بهترین و با کیفیت ترین خدمات مخابراتی را در سراسر کشور به مشتریان خویش عرضه نماید.
از اینرو همواره در قسمت آگاهی دهی مشتریان، در مورد توسعه و ارتقای محصولات و خدمات خویش در پی اعلانات خوبتر میباشد تا از طریق رسانه های (تصویری، صوتی، چاپی و رسانه های اجتماعی) مردم را در سرتاسر افغانستان در مورد خدمات، پیشکش های جدید، محصولات تازه و سایر موضوعات مرتبط به خدمات خویش آگاه نماید.
هدف (Mission)
شرکت مخابراتی افغان تیلی کام به صورت پیوسته در تلاش هستند تا خدمات و محصولات خویش را در سرتاسر افغانستان توسعه داده و با کسب رضایت و علاقمندی مشتریان خویش خدمات مخابراتی و انترنتی را در تمام نقاط کشور به مشتریان خویش ارائه نماید.
تیلیفون دیجیتل سیمدار:
شبکه تیلیفون دیجیتل سیمدار بخشی از خدمات شرکت مخابراتی افغان تیلی کام محسوب میگردد که دارای باکیفیت ترین خدمات مکالمه و انترنت DSL میباشد که نیاز به چارج برق و آنتن دهی نداشته و در هر مکان سرپوشیده و زیر زمینی قابل استفاده بوده هیچ ضرر و زیان ناشی از سیگنال مخابراتی ندارد. شماره ثابت، اعتبار دفتر و خانه شما است.
خدمات انترنت DSL تیلیفون سیمدار:
انترنت DSL از جمله یکی از خدمات انترنتی شرکت مخابراتی افغان تیلی کام میباشد که ذریعه خط تیلیفون دیجیتل سیمدار قابل اتصال میباشد. انترنت DSL از کیفیت و سرعت عالی برخوردار بوده که به ظرفیت های ذیل بطور محدود و نامحدود بدون سکتگی از طریق نمایندگی های رسمی شرکت افغان تیلی کام و شرکت های قراردادی مجوز این شرکت به نرخهای ذیل بطور ماهوار عرضه میگردد.
خدمات تیلیفون IMS (مکالمات تصویری):
سیستم IMS یا IP Multimedia Subsystem یک دامنه جدید شبکه اصلی (یعنی زیر ساخت شبکه ای جدید که از تعداد عناصر باهوش تشکیل شده است). این سیستم یک تکنالوژی جدید و مدرن میباشد که از آن جهت برقراری مکالمات صوتی و تصویری بدون نیاز به انترنت با نرخ عادی بدون سکتگی و با کیفیت عالی استفاده میگردد.
این سیستم از طریق خط تیلیفون دیجیتل سیمدار قابل اتصال میباشد که ذریعه آن میتوان از خدمات انترنت نا محدود DSL نیز مستفید گردید.
البته قابل ذکر است که در یک سیت IMS الی پنج شماره را می توان همزمان فعال نمود. و نیز در صورت نصب یک سیت IMS در یک دفتر، از آن طریق می توان الی ۱۰ شماره IMS را که در آن دفتر محدودیت لین تیلیفون باشد، وصل نمود.
ویژگی ها:
Android Operationg System | Google Play Compatible | Touch Screen | Camera with Privacy
Shutter | Audio Calling | Video Calling Facilities | Vedio Conferencing etc.
خدمات E1 Link:
از خدمات E1 برای سیستم PABX که قادر به برقراری ارتباطات داخلی و خارجی در دفاتر است، استفاده می شود.
E1 دو شبکه را بر اساس پروتوکول های مختلف مانند: PRI-SIP و No7 و غیره متصل می کند که هر پروتوکول مشخصات و لایه های مختلفی دارد و در عموم فقط برای انتقال ترافیک صوتی هر کدام از آنها را به راحتی می توان انتخاب نمود.
خدمات E1 توسط شرکت افغان تیلی کام ارائه میگردد که از طریق کیبل فایبرنوری و سیستم مایکروویف قابل اتصال است که انواع و اقسام آن با ظرفیت های مختلف از ۱۰۰۰-۸ پورت قابل دسترس است. از خدمات E1 فقط در وزارت خانه ها، مؤسسات خارجی، دفاتر بین المللی، بانک ها و کال سنترها می توان استفاده نمود.
نوت:مسئولیت فراهم سازی تجهیزات مایکروویف و PABX و سایر مصارفات بدوش مشتری میباشد و شرکت افغان تیلی کام صرفاً مسئولیت ارائه خدمات را خواهد داشت.
چرا باید از دستگاه PABX استفاده کرد؟
- جای کم را اشغال میکند.
- ارتباط داخلی آن رایگان است.
- حفظ و مراقبت دستگاه و شبکه آسان میباشد.
- در مکالمات محرمیت بیشتر دارد.
- در صورت نیاز به آسانی قابل توسعه میباشد.
- شماره های تیلیفون ۳ PABX الی ۴ عدد و مسلسل بوده که به آسانی می توان حفظ کرد.
- در قسمت تماس های داخلی و خارجی بالای هر شماره تیلیفون که خواسته باشیم محدودیت وضع شده می تواند.
- در صورت بروز مشکل تخنیکی در دستگاه، ترمیم و یا تعویض آن به هزینه کمتر نیاز دارد.
شبکه مخابراتی سلام:
شبکه ای مخابراتی سلام نیز بخش از خدمات شرکت افغان تیلی کام میباشد که به عنوان آخرین داوطلب در صنعت مخابرات افغانستان وارد گردیده است و خدمات مخابراتی ۱۰۰ درصد افغانی، با کیفیت و نازل را ارائه می نماید. شبکه سلام متعهد است تا با تکمیل نمودن شبکه ملی با خدمات مخابراتی و انترنتی 4 G/3G GSM در صنعت مخابرات افغانستان انقلاب نموده و تغییرات اساسی را ایجاد نماید. شبکه ای مخابراتی سالم به مشتریان خویش این آزادی را میدهد تا از نازلترین نرخ تماسهای داخلی و بین المللی، انترنت سریع با قیمت های غیر قابل باور و بدون تفاوت در کیفیت بسته های انترنتی لذت ببرند.
با تعهد به آوردن صلح و خوشبختی در افغانستان شبکه مخابراتی سلام متعهد است تا تمام کشور را از طریق یک شبکه واحد با هم وصل نماید، سلام انتخاب افغان ها.
شبکه فایبر نوری:
شبکه فایبر نوری افغان تیلی کام با ظرفیت ۳۶ کور فایبر از طریق کشورهای همسایه بطور مستقیم به پشتبانه (Backbone) فایبر نوری بین المللی با بیشترین ظرفیت خدمات انترنتی با ارائه ۹۹٪ امکانات دسترسی به خدمات انترنت وصل گردیده که اطلاعات را در کمترین زمان انتقال میدهد و به یکی از بزرگترین پروژه های زیربنایی در رشد سکتور مخابرات کشور به شمار میرود.
شبکه فایبر نوری امروز در کشور ما نه تنها خدمات ارتباطات اساسی را برای مردم تأمین می نماید بلکه بحیث یک سهولت بنیادی و محرک عمده رشد فعالیت های تجاری، بانکداری، تشبثات، تعلیم و تربیه، صحت، فعالیت های زراعتی و عرضه محصولات و خدمات سکتور خصوصی و دولتی مبدل گردیده و از این طریق در بلند بردن اقتصاد و عواید سرانه (GDP) ملی نقش مهم را ایفا می نماید، که شرکت افغان تیلی کام سالانه تنها از بخش سیمدار خویش حدود (۵۰) میلیون دالر امریکایی عواید بدست می آورد.
معلومات بیشتر در مورد فایبر نوری را از اینجا بدست آورید جدی ۱۳۹۹.
خدمات انترنت شرکت افغان تیلی کام:
شرکت مخابراتی افغان تیلی کام یک مجموعه گسترده از خدمات انترنتی را در سراسر کشور فراهم می نماید که ذریعه آخرین تکنالوژی های روز مانند فایبر نوری، وایمکس، مایکروویف (P2P)، انترنت DSL تیلیفون سیمدار و انترنت 3G شبکه مخابراتی سلام به مشتریان عزیز عرضه میگردد.
شرکت مخابراتی افغان تیلی کام خدمات انترنت اختصاصی (Dedicated) را با سرعت و کیفیت عالی از طریق کیبل فایبر نوری و فرکانس وایمکس و مایکروویف که مجوز ارائه این خدمات را در سراسر کشور دارا می باشد، برای مشتریان خویش با ظرفیت و کتگوری های مختلف برای مشترکین انفرادی، شرکت های مخابراتی و شرکت های عرضه کننده ای خدمات انترنتی ISP و غیره بطور ماهوار فراهم می نماید.
انترنت مایکروویف (Microwave P2P):
سیستم مایکروویف از نوع امواج الکترومقناطیسی میباشد که فریکانس بسیار بالا و طول امواج کم دارد. از سیستم مایکروویف به عنوان یک انتقال دهنده اطلاعات از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده میگردد.
A microwave is a kind of electromagnetic wave that transmits information from one point to another point. Microwaves are widely used in modern technology, for example in point-to-point communication links, wireless networks. these short bursts of microwave radiation can transmit a lot of information in a very short time
انترنت وایمکس LTE:
وایمکس یک تکنالوژی مدرن و پیشرفته میباشد که قابلیت انتقال انترنت را با سرعت عالی به ظرفیت الی ۶ میگابایت داونلود و اپلود برار (Symmetric) دارد. نصب و فعال سازی این دستگاه آسان بوده و ساحات وسیع را تحت پوشش قرار میدهد. وایمکس یک سیستم مشابه به Wi-Fi میباشد اما با سرعت بالاتر در مسافت های وطولانی تر و با تعداد بیشتر از کاربران کار برد دارد.
بسته معلوماتی:
پروفایل شرکت مخابراتی افغان تیلی کام
لوگو:افغان تیلی کام و ســـــلام